Pediatrie pro praxi – 2/2023

www.pediatriepropraxi.cz / Pediatr. praxi. 2023;24(2):137-140 / PEDIATRIE PRO PRAXI 139 INFORMACE Možný léčebný účinek fermentovaných potravin Receptor angiotenzin konvertujícího enzymu 2 (ACE2) je součástí duálního renin- -angiotenzinového-systému – skládajícího se z jedné cesty: ACE-angiotenzin-II-AT1R, která dominuje u covid onemocnění, a druhé cesty: vzniku ACE-2-angiotenzin-(1–7)-Mas (mitochondriální). Když virus SARS-CoV-2 vstoupí do buňky, vybudí v endoplazmatickém retikulu (ER) stresové reakce spojené se zvýšeným oxidačního stresu – akumulaci reaktivních forem kyslíku (ROS). Oxidační stres vyvolává u závažného průběhu infekce covid-19 inzulinovou rezistenci, cytokinovou bouři s poškozením plic a endotelu (Obr. 1). Oxidační stres Nadměrná tvorba a/nebo nedostatečné odstraňování reaktivních forem kyslíku, jejichž množství je kontrolováno antioxidanty, resp. snížení kapacity antioxidačního systému, vede k oxidačnímu stresu (OS). Reaktivní formy kyslíku, jako je peroxid vodíku a superoxidový anion, mají nejen toxické účinky, ale i příznivé účinky na buněčné funkce. ROS poškozují nukleové kyseliny, lipidy a proteiny. Naproti tomu jsou prospěšné, neboť mohou aktivovat buněčnou proliferaci, detoxifikaci, reparaci DNA nebo spouštět proces apoptózy. Transkripční faktor Nrf2 je nejúčinnějším antioxidantem u lidí regulující transkripci řady cytoprotektivnich genů a podílí se na udržování homeostázy. Nrf2 potlačuje zvýšenou tvorbu IL-6 a dalších prozánětlivých cytokinů a chemokinů. Při nedostatečné aktivitě Nrf2 se rozvíjí OS a zvyšuje se aktivita dalších transkripčních faktorů – jaderného faktoru-kappa b (NFĸB) a AP-1 (aktivátorový protein 1), tím i tvorba prozánětlivých cytokinů a prohlubuje se zánětlivá odpověď (Tab. 2). Některé přírodní látky, které jsou součástí stravy získané z rostlin, zeleniny a hub, ale také fyzická cvičení mohou zvyšovat antioxidační aktivitu Nrf2. Mnoho potravin má antioxidační vlastnosti, např. resveretrol, quercetin, zelený čaj, sulforan, borůvky, hořká čokoláda atd. Jejich hlavní antioxidační účinek je aktivace Nrf2. Při studiu pacientů s covidem-19 a porovnáním počtu úmrtí v různých zemích byla vyslovena hypotéza o možném vlivu potravin – syrové a fermentované zeleniny, ovlivňujícím aktivitu Nrf2 a následně tíži onemocnění covidu-19 u pacientů (5, 6). U obyvatel rozvojových zemí, s nižšími příjmy a na venkově jsou fermentované potraviny větší složkou jejich stravy, a to „živou stravou“. Živé kultury obsahují např. fermentovaná zelenina, zakysané mléčné výrobky atd. Obr. 1. Interakce mezi fermentovanými potravinami a a antioxidačním transkripčním jaderným faktorem Nrf2, upraveno dle Bousquet et al. 2021 (6) Tab. 2. Látky ovlivňující Nrf2 (Nuclear factor E2 – related 2), volně upraveno dle Bousquet et al. 2020 Komponenta v potravině Potraviny Resveratrol Červené hrozny, černý rybíz, borůvky, moruše Curcumin Kurkuma Catechiny Zelený čaj Sulforafan Brokolice, zelí, růžičková kapusta Kyselina oleanová Olivovník evropský

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=