PEDIATRIE PRO PRAXI / Pediatr. praxi. 2023;24(2):141-142 / www.pediatriepropraxi.cz 142 INFORMACE Užití diet s nízkým obsahem FODMAP v pediatrii nízké a pokud jsou potíže s výživou, jako je odmítání jídla a selektivní stravování, minimální, a budou přijaty vhodné náhradní potraviny s nízkým obsahem FODMAP (tabulka 2) (10). Závěr (12) Důkazy týkající se účinnosti stravy s nízkým obsahem FODMAP při léčbě FGID u dětí jsou v současné době nedostatečné. U některých pacientů bylo popsáno snížení závažnosti a frekvence bolestivých epizod u dětí s IBS. I když existují určité důkazy, které naznačují, že FODMAP pomáhá u dospělých pacientů s NCGS, údaje podporující podobné doporučení u dětí chybí. V současné době neexistují žádné údaje o použití stravy s nízkým obsahem FODMAP u pediatrických IBD nebo SIBO. U dětí s pokračujícími příznaky IBS může být dieta s nízkým obsahem FODMAP zvážena po omezenou dobu, pouze pokud je riziko poruchy příjmu potravy a potíže s krmením (jako je odmítnutí jídla a selektivní stravování) minimální, pod odborným dohledem specializovaného dietologa. V tomto případě dietologem kontrolovaná dieta s nízkým obsahem FODMAP po omezenou dobu významně neohrožuje příjem živin, a to navzdory omezení mnoha potravin v několika skupinách potravin. Literatura u autora a na www.pediatriepropraxi.cz Tab. 1. Skupiny FODMAP a možné náhrady s nízkým obsahem (1) Skupiny FODMAP rizika náhrada(↓ FODMAP)* Fermentovatelné Oligosacharidy: fruktany, fruktooligosacharidy (oligo fruktóza) galaktooligosacharidy (rafinóza, stachyóza) Zelenina: červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, fenykl, česnek, pórek, cibule, hrášek, dýně, šalotka, cuketa ↓ vlákniny a přírodních antioxidantů ↓ železa pšenice je hlavním zdrojem fenolických kyselin Zelenina: lilek, chřest, bambusové výhonky, mrkev, celer, pažitka, okurka, lilek, zelené fazole, salát, pastiňák, ředkvička řepa, čekankové listy, kapusta, špenát, rajče, červená a zelená paprika Obiloviny: čerstvý chléb z celozrnného obilí a kvásku, bezlepkový kuskus, bezlepkové vločky, bezlepkové těstoviny, kukuřičné tortilly, mouka (kukuřice, proso, quinoa, rýže, špalda), oves, polenta, brambory, rýžové nudle Plody: jablko, třešně, klementinka, durian, hrozny, kiwi, mandarinka, mango, pomeranč, papája, broskev, ananas, jahoda Ořechy a semena: para ořechy, makadam, arašídy, pekanové ořechy, vlašské ořechy, semena (slunečnice, dýně) Obiloviny: kukuřičné, žitné a pšeničné obiloviny ve velkém množství (sušenky, chléb, kuskus, krekry, těstoviny) Plody: meruňka, banán, borůvka, brusinky, rybíz, jablko, fík, grapefruit, meloun, nektarinka, rajčata, švestka, granátové jablko, meloun, bílá broskev Luštěniny: fazole, cizrna, čočka, hrášek, červené fazole, sójové boby a nápoje Ořechy a semena: mandle, kešu, lískové ořechy, pistácie Procesované potraviny: klobásy Disacharidy (laktóza) Mléko: kravské, kozí a ovčí, zmrzlina, jogurt, měkké a čerstvé sýry ↓ vitamin D a Ca Bezlaktózové: mléko a jogurty, rýžové nápoje, tvrdé sýry Monosacharidy (fruktóza, nadbytek glukózy) Ovoce: jablko, třešeň, broskev, mango, nashi, hruška, cukrový hrášek, konzervované ovoce v přírodní šťávě, meloun ↓ antioxidanty Plody: meruňka, avokádo, banán, ostružiny, borůvky, klementinky, kokos, durian, hrozny, kiwi, citronová šťáva, mandarinka, meloun, nektarinka, pomeranč, papája, mučenka, rebarbora, jahoda. Náhražky medu: zlatý sirup, javorový sirup Zelenina: lilek, brokolice, růžičková kapusta, mrkev, zelí, paprika, květák, okurka, zelené fazolky, kapusta, cibule, salát, houby (konzervované), cibule, pastinák, dýně, ředkvička, špenát, mangold, rajče, cuketa Náhradní sladidla: všechna náhradní sladidla kromě polyalkoholů Zelenina: chřest, artyčoky Produkty z ovoce: jam, želé Med a fruktóza: kukuřičný sirup, sladidla v mléčných výrobcích a džemu, nanuk Šťáva, velké porce ovoce, koncentrované zdroje ovoce A Polyoly (sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol) Plody: jablko, meruňka, avokádo, ostružina, třešeň, longan, liči, nashi, nektarinka, broskev, hruška, švestka, švestka, meloun ↓ antioxidanty Plody: banán, borůvka, karambola, durian, hroznové víno, grapefruit, medovicový meloun, kiwi, citron, limetka, mango, meloun, pomeranč, mučenka, ananas, malina, jahoda, meloun. Zelenina: mrkev, ředkvička, salát, červená paprika, špenát, rajče, cuketa Sladidla: glukóza, jiná umělá sladidla nekončící na „-ol“ Zelenina: lilek, zelí, zelená paprika, květák, žampiony, zelený pepř, dýně, hrášek Sladidla: guma bez cukru, isomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol a jiná sladidla zakončená „-ol“ *Náhražky budou tolerovány v malých množstvích, obvykle ≤ 75 g Tab. 2. Algoritmus dietního postupu u dětí s IBS (12) FODMAP dieta Rome IV, H2b: IBS (11) alespoň 2 měsíce trvání a vše z kritérií: 1. alespoň 4 dny v týdnu bolest břicha + jeden nebo více příznaků: - souvisí s defekací - změna frekvence nebo formy stolice 2. obstipace: není ústup obtíží po defekaci 3. není stanovena jiná diagnóza kontraindikace FODMAP (12) GERD, gastritis, vřed potravinová alergie dysmotilita IBD, Giardia pankreatická insuficience disacharidázová insuficience fruktózová intolerance abdominální migréna pseudoobstrukce nutriční vyšetření FODMAP 2–3 týdny: úprava obtíží nevyhovující vyhovující → úprava jídelníčku → racionální dieta 4 týdny ne ano racionální dieta pokračovat 4–6 týdnů úprava obtíží → pokračovat není úprava: ↑ FODMAP racionální dieta 3 dny: zhodnocení stavu
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=