PEDIATRIE PRO PRAXI / Pediatr. praxi. 2024;25(2):102-104 / www.pediatriepropraxi.cz 102 SDĚLENÍ Z PRAXE Na pšenici závislá námahou indukovaná anafylaxe Na pšenici závislá námahou indukovaná anafylaxe MUDr. Barbara Mílková Alergomed, s. r. o., T inec Na pšenici závislá námahou indukovaná anafylaxe – z angl. WDEIA (wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis) je vzácná, ale potenciálně závažná potravinová alergie, p i kter dochází k rozvoji anafylaxe, pokud je potravina obsahující pšenici konzumována do 4 hodin p ed fyzickou aktivitou nebo záhy po jejím ukončení, p ičemž její konzumace bývá za jiných okolností pacientem tolerována. Na jejím vzniku se vedle fyzick námahy mohou spolupodílet i někter další kofaktory. Klíčová slova: food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA), wheat- dependent exercise-induced anaphylaxis, (WDEIA), anafylaxe, gliadin. Wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis Wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA) is a rare but potentially serious food allergy in which anaphylaxis develops if food containing wheat is consumed within 4 hours before or shortly after physical activity. While its consumption is tolerated by the patient under other circumstances. In addition to physical exertion, some other cofactors can contribute to its development. Key words: food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA), wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA), anaphylaxis, gliadin. Úvod Námahou indukovaná anafylaxe (z angl. exercise-induced anaphylaxis, EIA) je definována jako výskyt alergických symptomů různ ho stupně závažnosti během nebo záhy po ukončení fyzick aktivity. Námahou indukovaná anafylaxe závislá na potravině (z angl. Food-dependent exercise-induced anaphylaxis, FDEIA) je podtypem námahou indukovan anafylaxe, p i kter m je rozvoj alergických symptomů podmíněn souběhem fyzick aktivity a konzumace konkr tní potraviny, kdy ve většině p ípadů konzumace potraviny p edchází fyzick aktivitě. Daná potravina je pacientem za jiných okolností tolerována, tak samotn cvičení pacienti z t to skupiny tolerují bez potíží (1). Jako potravinový spouštěč alergick reakce závisl na námaze bylo identifikováno vícero potravin. Poprv byla v roce 1979 popsaná reakce na mo sk plody konzumovan pacientem p ed vytrvalostním během (2). Spolu s pšenicí jsou mo sk plody nejčastějším vyvolávajícím faktorem FDEIA (1), dále byly popsány reakce po celeru, o íšcích, grepech a dalších potravinách (3). Mezi nejčastější píznaky anafylaxe u FDEIA pat í: pruritus, urtikárie, angioed m, stridor, laryngospazmus, dysfonie, dyspnoe, bolesti na hrudi, GIT p íznaky: kolika, nauzea, vomitus, průjem, cefalea, ztráta vědomí, hypotenze. Prevalence FDEIA má narůstající tendenci. Udává se, že námahou indukovaná anafylaxe (EIA) tvo í 5–15 % všech p ípadů anafylaxe (3), z toho se u 33–50 % jedná o námahou indukovanou anafylaxi závislou na potravině (4). Nejčastěji se vyskytujícím podtypem FDEIA je námahou indukovaná anafylaxe závislá na pšenici (WDEIA). Zatímco na kofaktorech (včetně fyzick námahy) nezávislá alergie DECLARATIONS: Declaration of originality: The manuscript is original and has not been published or submitted elsewhere. Ethical principles compliance: The authors attest that their study was approved by the local Ethical Committee and is in compliance with human studies and animal welfare regulations of the authors’ institutions as well as with the World Medical Association Declaration of Helsinki on Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects adopted by the 18th WMA General Assembly in Helsinki, Finland, in June 1964, with subsequent amendments, as well as with the ICMJE Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals, updated in December 2018, including patient consent where appropriate. Conflict of interest and financial disclosures: None. Funding/Support: None. Cit. zkr: Pediatr. praxi. 2024;25(2):102-104 https://doi.org/10.36290/ped.2024.021 Článek p ijat redakcí: 1. 2. 2024 Článek p ijat k tisku: 5. 3. 2024 MUDr. Barbara Mílková barbara.milkova@alergomed.cz
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=