Pediatr. praxi. 2017;18(3):167-170 | DOI: 10.36290/ped.2017.031

Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě

MUDr. Eva Kudlová, CSc.
Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta UK, Praha

Vzhledem k doporučovanému množství tuků a bílkovin ve stravě by sacharidy měly doplnit příjem energie na potřebné množství, a proto být jejím hlavním zdrojem, a to zejména ve formě polysacharidů, protože vysoká spotřeba volných cukrů je spojována zvláště s vyšším rizikem vzniku zubního kazu a obezity. Nízký příjem vlákniny je u dospělých spojován s vyšším rizikem řady onemocnění a některé studie poukazují na vliv konzumu vlákniny na zdraví také u dětí. Pestrá strava s postupně se zvyšujícím množstvím zeleniny, ovoce, brambor, potravin z obilovin a luštěnin zajistí dětem dostatečné množství sacharidů, a pokud je alespoň část potravin z obilovin celozrnných, pokryje i potřebu vlákniny.

Klíčová slova: sacharidy, cukr, škrob, vláknina stravy, nestravitelné polysacharidy

The importance of the different types of carbohydrates in child nutrition

Due to the recommended amounts of fat and protein in the diet, carbohydrates should supplement the energy intake to the quantityneeded and, therefore, should be its main source, in particular in the form of polysaccharides, because high consumption offree sugars is associated especially with increased risk of tooth decay and obesity. Low intake of dietary fibre is associated in adultswith an increased risk of a number of diseases and some studies also suggest an influence of dietary fibre intake on child health.A varied diet with gradually increasing amounts of vegetables, fruits, potatoes, cereals and legumes will ensure sufficient amountsof carbohydrates in childhood and, if at least a part of the cereals are wholegrain, it will also provide the dietary fibre needed.

Keywords: carbohydrates, sugar, starch, dietary fibre, non-digestible carbohydrates

Zveřejněno: 1. srpen 2017  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kudlová E. Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě. Pediatr. praxi. 2017;18(3):167-170. doi: 10.36290/ped.2017.031.
Stáhnout citaci

Reference

  1. FAO/WHO. Carbohydrates in human nutrition. Report of a joint FAO/WHO expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper No. 66. Geneva: FAO/WHO 1998; 140 s.
  2. Mann J, Cummings JH, Englyst HN, at al. FAO/WHO Scientific Update on carbohydrates in human nutrition: Conclusions. Eur J Clin Nut 2007; 61 Suppl 1: S132-S137. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA J 2010; 8(3): 1462: 77 s. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Cummings JH, Stephen AM. Carbohydrate terminology and classification. Eur J Clin Nut 2007; 61 Suppl 1: S5-S18. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Scientific Advisory Committee on Nutrition. Carbohydrates and Health. London: TSO 2015: 369 s.
  6. Institute of Medicine. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington DC: National Academies Press 2005; 1331 s.
  7. Německá společnost pro výživu, Rakouská společnost pro výživu, Švýcarská společnost pro výzkum výživy, Švýcarská společnost pro výživu (DACH), Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin v ČR. Praha: Společnost pro výživu 2011: 192 s.
  8. Stephen A, Alles M, de Graaf C, et al. The role and requirements of digestible dietary carbohydrates in infants and toddlers. Eur J Clin Nut 2012; 66(7): 765-779. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Kudlová E, Tláskal P, Boženský J, et al. Stravitelné sacharidy ve stravě kojenců a batolat. Výživa a potraviny 2016; 71(5): 114-116.
  10. WHO Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: WHO 2015; 49 s.
  11. Imamura F, O'Connor L, Ye Z, et al. Consumption of sugar sweetened beverages, artificially sweetened beverages, and fruit juice and incidence of type 2 diabetes: systematic review, meta-analysis, and estimation of population attributable fraction. BMJ 2015; 351: h3576. Dostupný z: http://www.bmj.com/content/bmj/351/bmj.h3576.full.pdf [Cit. 2017-04-04]. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Te Morenga L, Mallard S, Mann J. Dietary sugars and body weight: systematic review and metaanalyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ 2013; 346: e7492 Dostupný z: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23321486. [Cit. 2017-04-04]. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Pan L, Li R, Park S, et al. A longitudinal analysis of sugar-sweetened beverage intake during infancy and obesity at six years old. Pediatrics 2014; 134 (suppl 1): S29-S35. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Khan TA, Sievenpiper JL. Controversies about sugars: Results from systematic reviews and metaanalyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes. Eur J Nutr 2016; 55(Suppl 2): S25-S43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. WHO Healthy Diet Fact sheet N°394 aktualizace září 2015. Dostupný z: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/ [Cit. 2017-04-06].
  16. Musilová S, Rada V. Vliv oligosacharidů mateřského mléka na střevní mikrobiotu kojenců. Pediatr. praxi 2015; 16(1): 17-19.
  17. Hipsley EH. Dietary "fibre" and pregnancy toxaemia. Br Med J 1953; 2(4833): 420-422. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. FAO. Codex Alimentarius guidelines on nutrition labelling. CAC/GL 2-1985. Dostupný z: http://www.fao.org/docrep/005/y2770e/y2770e06.htm#fn17 [Cit. 2017-04-06-].
  19. Edwards CA, Xie C, Garcia AL. Dietary fibre and health in children and adolescents. Proc Nutr Soc 2015; 74(3): 292-302. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Baye K, Guyot JP, Mouquet-Rivier C. The unresolved role of dietary fibers on mineral absorption. Crit Rev Food Sci Nutr 2017; 57(5): 949-957. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Tláskal P. Nutriční návyky a stav výživy dětí časného věku. Závěrečná zpráva r. 2013-2014. Společnost pro výživu, Odborná společnost praktických dětských lékařů Praha 2014: 53 s.
  22. Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastro-enterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1): 119-132. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Vyhláška č. 333/1997 Sb. Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.