Pediatr. praxi 2019; 20(5): 304-308

Alergie, atopický pochod a možnosti prevencie

Prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA, Dott.Ric., MHA
Klinika detí a dorastu, Jesseniova lekarska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, Univerzitná nemocnica Martin

Alergické ochorenia dnes predstavujú najvýznamnejšiu skupinu tzv. civilizačných ochorení s neustále narastajúcou prevalenciou vo svete, a preto je nevyhnutné hľadať efektívne nástroje prevencie rozvinutia ich symptómov. Vzhľadom na to, že najväčšia masa imunitného systému sa nachádza v čreve, efektívnym preventívnym nástrojom sa môže stať správna výživa. V nedávnej dobe bolo v materskom mlieku identifikovaných viacero zložiek s protialergickým potenciálom, následne pridaných aj do prípravkov náhradnej mliečnej výživy. Skupine rizikových detí je v prípade nemožnosti dojčenia určená výživa hypoalergénnymi mliečnymi formulami zabezpečujúcimi regulovanú expozíciu bielkovinám so zníženým alergénnym a zachovaným tolerogénnym potenciálom. Medzi ďalšie efektívne nástroje patria prebiotiká (oligosacharidy) a tiež probiotiká, pričom zaujímavým a efektívnym javom je ich spojenie s hydrolyzovanou bielkovinou kravského mlieka. Viaceré štúdie zamerané na účinky synbiotickej zmesi potvrdili nielen jej bezpečnosť, ale aj pozitívne biologické účinky. Jeden zo zaujímavých výsledkov poukazoval na väčšiu podobnosť zloženia črevného mikrobiómu (najmä vyšší pomer bifidobaktérií a nižšie zastúpenie enterobaktérií) medzi deťmi narodenými cisárskym rezom a dojčenými deťmi.

Klíčová slova: črevná mikrobiota, imunitný systém (IS), alergia, atopický pochod, prevencia, formula, MM (materské mlieko),oligosacharidy (prebiotiká), nukleotidy, probiotiká, pHP (čiastočný hydrolyzát), synbiotiká, GOS (galaktooligosacharidy), FOS(fruktooligosacharidy), Bifidobacterium breve M-16V, SYNEO®.

Allergy, atopic march, and prevention options

Allergic diseases currently represent the most important group of diseases of affluence, with an ever increasing prevalence worldwide; therefore, it is essential to seek effective tools for preventing the development of symptoms. Given the fact that the largest portion of the immune system resides in the gut, proper nutrition can become an effective preventive tool. Recently, a number of constituents with an antiallergic potential have been identified in breast milk and, subsequently, added to infant formulas. Hypoallergenic milk formulas providing controlled exposure to proteins with a reduced allergenic and preserved tolerogenic potential are intended for a group of children at risk in whom breastfeeding is not possible. Other effective tools include prebiotics (oligosaccharides) as well as probiotics, with their combination with a hydrolysed cow’s milk protein being an interesting and effective phenomenon. Several studies addressing the effects of synbiotic mixture have confirmed not only its safety, but also positive biological effects. One of the interesting results suggested a greater similarity of the gut microbiome composition (particularly a higher proportion of bifidobacteria and a lower proportion of enterobacteriaceae) between children born by caesarean section and those who were breastfed.

Keywords: gut microbiota, immune system (IS), allergy, atopic march, prevention, formula, breast milk, oligosaccharides (prebiotics),nucleotides, probiotics, pHP (partial hydrolysate), synbiotics, GOS (galacto-oligosaccharides), FOS (fructo-oligosaccharides),Bifidobacterium breve M-16V, SYNEO®.

Zveřejněno: 1. listopad 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Jeseňák M, Ric. D. Alergie, atopický pochod a možnosti prevencie. Pediatr. praxi. 2019;20(5):304-308.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Arslanoglu S et al. Early neutral prebiotic oligosaccharide supplementation reduces the incidence of some allergic manifestations in the first 5 years of life. J Biol Regul Homeostat Agents 2012; 26: 49-59.
  2. Boyle R et al. Partially hydrolysed, prebiotic supplemented whey formula for the prevention of allergic manifestations in high risk infants: a multicentre double-blind randomised controlled trial. Clin Transl Allergy 2015; 5: 30. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Boyle R et al. Prebiotic-supplemented partially hydrolysed cow's milk formula for the prevention of eczema in high-risk infants: a randomized controlled trial. Allergy 2016; 71: 701-710. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Cardona V et al. Current practice of allergy diagnosis and the potential impact of regulation in Europe. Allergy 2018; 73: 323-327. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Chua MC et al. Effect of synbiotic on the gut microbiota of Cesarean delivered infants: a randomized, double-blind, multicenter study. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 65: 102-106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Cuello-Garcia CA et al. World Allergy Organization - McMaster University Guidelines for Allergic Disease Prevention (GLAD-P): Prebiotics. WAO J 2016; 9: 10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Grimshaw K et al. Modifying the infant's diet to prevent food allergy. Arch Dis Child 2017;102:179-186. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Jeseňák M et al. Materské mlieko a dojčenie v kontexte modernej medicíny. Bratislava: A-medi management, s. r. o., 2015, 1. vyd., 342 ss. ISBN 978-80-89797-05-6.
  9. Koletzko S et al. Diagnostic approach and management of cow's milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee pratical guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012; 55: 221-229. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Lehmann S et al. In Vitro evidence for immune-modulatory properties of non-digestible oligosaccharides: direct effect on human monocyte derived dendritic cells. PLoS One 2015; 10: e0132304. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Muraro A et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines. Primary prevention of food allergy. Allergy 2014;69:590-601. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Schouten B et al. Cow milk allergy symptoms are reduced in mice fed dietary synbiotics during oral sensitization with whey. J Nutr 2009; 139: 1398-1403. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Van Esch BC et al. Post-sensitization administration of non-digestible oligosaccharides and Bifidobacterium breve M-V16 reduces allergic symptoms in mice. Immun Inflamm Dis 2016; 4: 155-165. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Wopereis H et al. Intestinal microbiota in infants at high risk for allergy: effects of prebiotics and role in eczema development. J Allergy Clin Immunol 2017; 141: 1334-1342. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.