Pediatr. praxi. 2020;21(4):264-269 | DOI: 10.36290/ped.2020.054

Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání

MUDr. Martin Světnička1,4, MUDr. Eliška Selinger2,3,4, MUDr. Jan Gojda, Ph.D.2,4, MUDr. Eva El‑Lababidi, Ph.D.1,4
1 Klinika dětí a dorostu, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
2 II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze
3 Oddělení hygieny dětí a mladistvých, Státní zdravotnický ústav, Praha
4 Centrum pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu, 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Rostoucí popularita alternativních výživových směrů, mezi které patří i vegetariánství a veganství, v dnešní době zasahuje čím dál častěji i do dětské populace. Při nedodržení vhodné skladby jídelníčku může vyloučení všech živočišných složek vést ke vzniku nutričních deficitů. Mezi hlavní rizika patří nedostatek vitaminu B12, vitaminu D, kalorií, bílkovin, vápníku, železa, mastných kyselin, ale i jódu. Veškeré výše zmíněné deficity lze včas odhalit vhodně zvolenou laboratorní diagnostikou a je jim možno předcházet správným složením rostlinné stravy.

Klíčová slova: vegan, vegetariánská strava, vitamin B12, děti, adolescenti, kojenec.

Plant based diets: from toddler to adolescence

An increasing popularity of alternative nutritional styles, including vegetarianism and veganism, is now significantly affecting the child population. If the adequate composition of the diet is not meet, the exclusion of all animal components can lead to nutritional deficiencies. The main risks include alack of vitamin B12, vitamin D, calories, protein, calcium, iron, fatty acids, but also iodine. All the above-mentioned deficits can be early diagnosed by appropriately chosen laboratory diagnostics and can be prevented by the right composition of the plant-based diet.

Keywords: vegan, vegetarian diet, vitamin B12, child, adolescents, infant.

Zveřejněno: 3. září 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Světnička M, Selinger E, Gojda J, El‑Lababidi E. Rostlinná strava: od batolecího věku po dospívání. Pediatr. praxi. 2020;21(4):264-269. doi: 10.36290/ped.2020.054.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Weder S, Hoffmann M, Becker K, et al. Energy, macronutrient intake, and anthropometrics of vegetarian, vegan, and omnivorous children (1-3 years) in Germany (VeChi diet study). Nutrients. 2019; 11(4): 1-18. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Agnoli C, Baroni L, Bertini I, et al. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc, DiS. 2017; 27(12): 1037-1052. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, et al. Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi‑vegetarian, pesco‑vegetarian and omnivorous diet. Nutrients. 2014; 6(3): 1318-1332. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Robinson‑O'Brien R, Perry CL, Wall MM, et al. Adolescent and Young Adult Vegetarianism: Better Dietary Intake and Weight Outcomes but Increased Risk of Disordered Eating Behaviors. J Am Diet Assoc. 2009; 109(4): 648-655. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Baroni L, Goggi S, Battaglino R, et al. Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients. 2019; 11(1): 1-16. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Fomon SJ, Ziegler EE, Filer LJ, et al. Methionine fortification of a soy protein formula fed to infants. Am J Clin Nutr. 1979; 32(12): 2460-2471. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Vandenplas Y, Castrellon PG, Rivas R, et al. Safety of soya‑based infant formulas in children. Br J Nutr. 2014; 111(8): 1340-1360. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Baroni L, Goggi S, Battino M. Planning Well‑Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior. J Acad Nutr Diet. 2019; 119(7): 1067-1074. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Young VR, Pellett PL. Plant proteins in relation to human protein and amino acid nutrition. In: American Journal of Clinical Nutrition. American Society for Nutrition; 1994. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Rizzo G, Laganà AS, Rapisarda AMC, et al. Vitamin B12 among vegetarians: Status, assessment and supplementation. Nutrients. 2016; 8(12): 1-23. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Selinger E, Kühn T, Procházková M, et al. Vitamin B12 Deficiency Is Prevalent Among Czech Vegans Who Do Not Use Vitamin B12 Supplements. Nutrients. 2019; 11(12). Přejít k původnímu zdroji...
  12. Crowe FL, Steur M, Allen NE, et al. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: Results from the EPIC‑Oxford study. Public Health Nutr. 2011; 14(2): 340-346. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Aguiar M, Atapattu N, Bhatia V, et al. Global consensus recommendations on prevention and management of nutritional rickets. J Clin Endocrinol Metab. 2016; 101(2): 394-415. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Mangels AR. Bone nutrients for vegetarians. Am J Clin Nutr. 2014; 100(suppl. 1). Přejít k původnímu zdroji...
  15. Breslau NA, Brinkley L, Hill KD, et al. Relationship of animal protein‑rich diet to kidney stone formation and calcium metabolism. J Clin Endocrinol Metab. 1988; 66(1): 140-146. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Roč. 91, American Journal of Clinical Nutrition. 2010. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Selinger E, Kühn T, Procházková M, et al. Vitamin B12 deficiency is prevalent among czech vegans who do not use vitamin B12 supplements. Nutrients. 2019; 11(12): 1-11. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Mangels AR, Messina V. Considerations in planning vegan diets: Infants. Journal of the American dietetic association; s. 670-677.
  19. Bilquees S. Iodine deficiency disorder. JK Pract. 2001; 8(3): 190-192.
  20. Di Matola T, Zeppa P, Gasperi M, et al. Thyroid dysfunction following a kelp‑containing marketed diet. BMJ Case Rep. 2014; 2014: 1-4. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Abedi E, Sahari MA. Long‑chain polyunsaturated fatty acid sources and evaluation of their nutritional and functional properties. Food Sci Nutr. 2014; 2(5): 443-463. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Segovia‑Siapco G, Sabaté J. Health and sustainability outcomes of vegetarian dietary patterns: a revisit of the EPIC‑Oxford and the Adventist Health Study-2 cohorts. European Journal of Clinical Nutrition. 2018. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Bělohlávková S, Bronský J, Burianová I, et al. Doporučení Pracovní skupiny dětské Gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. 2014; 69(1): 35-38.
  24. Bronský J, Kalvachová B, Kutílek Š, et al. Doporučený postup České pediatrické společnosti a Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP pro suplementaci dětí a dospívajících vitaminem D. Čes‑slov Pediat. 2019; 74(8): 473-482.




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.