Pediatr. praxi. 2023;24(5):316-320 | DOI: 10.36290/ped.2023.080

Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění

MUDr. Jakub Pecl, MBA1, 2, MUDr. Matěj Hrunka1, 2, MUDr. Tereza Pinkasová1, 2
1 Pediatrická klinika, Fakultní nemocnice Brno
2 Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Prevalence alergických onemocnění v současné době dosahuje epidemických rozměrů. Odhaduje se, že některým z těchto onemocnění trpí celosvětově téměř 1 miliarda jedinců z celosvětové populace, přičemž ve vyspělých zemích patří alergická onemocnění mezi nejčastější chronická onemocnění. Po nárůstu respiračních alergických onemocnění jsou potravinové alergie označovány jako druhá vlna tohoto epidemického nárůstu. Vzhledem k dosavadní praktické absenci možnosti kauzální léčby je kladen důraz na možnosti primární a sekundární prevence zejména potravinových alergií. Využití specifických složek stravy v raném dětství, které by mohly pomoci předcházet či snížit závažnost alergických onemocnění, je slibnou možností dlouhodobého ovlivnění vyvíjejícího se imunitního systému dětí. Mateřské mléko je unikátní tělesná tekutina obsahující komplexní směs oligosacharidů poskytující vše potřebné pro optimální růst a vývoj dítěte a tento fakt ilustruje i doporučení Evropské akademie alergologie a klinické imunologie (EAACI) výlučného kojení v prvních 4-6 měsících v rámci primární prevence alergických onemocnění. Oligosacharidy mateřského mléka jsou považovány za jednu z jeho klíčových složek mající komplexní biologické účinky, a přesto nejsou obsaženy ve většině v současné době dostupných kojeneckých formulích. Předkládáme souhrn poznatků o oligosacharidech mateřského mléka, které jsou nově dostupné pro výživu uměle živených kojenců jako součást některých mléčných formulí ve snaze zpřístupnit četné benefity i dětem, které kojeny být nemohou.

Klíčová slova: oligosacharidy, mateřské mléko, alergie, kravské mléko, mikrobiom, tolerance.

Immunomodulatory effect of human milk oligosaccharides and their potential role in allergic disease prevention

The prevalence of allergic diseases is currently reaching epidemic proportions. It is estimated that nearly 1 billion of the global population suffer from some of these diseases worldwide, with allergic diseases being among the most common chronic diseases in developed countries. After the increase in respiratory allergic diseases, food allergies are referred to as the second wave of this epidemic increase. Given the practical absence of the possibility of causal treatment to date, emphasis is placed on the possibilities of primary and secondary prevention especially of food allergies. The use of specific dietary components in early childhood, which could help prevent or reduce the severity of allergic diseases, is a promising option for long-term influence on the developing immune system of children. Breast milk is a unique body fluid containing a complex mixture of oligosaccharides providing everything necessary for the optimal growth and development of the child, and this fact is also illustrated by the recommendation of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) of exclusive breastfeeding in the first 4-6 months as part of the primary prevention of allergic diseases. Oligosaccharides of breast milk are considered one of its key components having complex biological effects, and yet they are not included in the majority of currently available infant formulas. We present a summary of knowledge about the oligosaccharides of human milk, which are newly available for the nutrition of artificially fed infants as part of some milk formulas in an effort to make numerous benefits available even to children who cannot be breastfed.

Keywords: oligosaccharides, human milk, allergy, cow's milk, microbiome, tolerance.

Přijato: 9. říjen 2023; Zveřejněno: 13. říjen 2023  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Pecl J, Hrunka M, Pinkasová T. Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění. Pediatr. praxi. 2023;24(5):316-320. doi: 10.36290/ped.2023.080.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Greer FR, Sicherer SH, Burks AW, et al. The Effects of Early Nutritional Interventions on the Development of Atopic Disease in Infants and Children: The Role of Maternal Dietary Restriction, Breastfeeding, Hydrolyzed Formulas, and Timing of Introduction of Allergenic Complementary Foods. Pediatrics. 2019;143(4):e20190281. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Andreas NJ, Kampmann B, Mehring Le-Doare K. Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev. 2015;91(11):629-635. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Samuel TM, Binia A, de Castro CA, et al. Impact of maternal characteristics on human milk oligosaccharide composition over the first 4 months of lactation in a cohort of healthy European mothers. Sci Rep. 2019;9(1):11767. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Vandenplas Y, Berger B, Carnielli VP, et al. Human Milk Oligosaccharides: 2'-Fucosyllactose (2'-FL) and Lacto-N-Neotetraose (LNnT) in Infant Formula. Nutrients 2018;10:1161. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Ruhaak LR, Stroble C, Underwood MA, Lebrilla CB. Detection of milk oligosaccharides in plasma of infants. Anal Bioanal Chem. 2014;406(24):5775-5784. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. McGuire MK, Meehan CL, McGuire MA, et al. What's normal? Oligosaccharide concentrations and profiles in milk produced by healthy women vary geographically. Am J Clin Nutr. 2017;105(5):1086-1100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Lewis ZT, Totten SM, Smilowitz JT, et al. Maternal fucosyltransferase 2 status affects the gut bifidobacterial communities of breastfed infants. Microbiome. 2015;3:13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Tonon KM, de Morais M, Abrão FV, et al. Maternal and Infant Factors Associated with Human Milk Oligosaccharides Concentrations According to Secretor and Lewis Phenotypes. Nutrients. 2019;11:1358. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Bode L. Human milk oligosaccharides: every baby needs a sugar mama. Glycobiology. 2012;22(9):1147-1162. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Urashima T, Taufik E, Fukuda K, et al. Recent advances in studies on milk oligosaccharides of cows and other domestic farm animals. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2013;77:455-466. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Garrido D, Dallas DC, Mills DA. Consumption of human milk glycoconjugates by infant-associated bifidobacteria: mechanisms and implications. Microbiology. 2013;159(Pt 4):649-664. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Stewart CJ, Ajami NJ, O'Brien JL, et al. Temporal development of the gut microbiome in early childhood from the TEDDY study. Nature. 2018;562:583-588. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Mowat AMI. To respond or not to respond - a personal perspective of intestinal tolerance. Nat Rev Immunol. 2018;18:405-415. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Azad MB, Konya T, Guttman DS, et al. CHILD Study Investigators. Infant gut microbiota and food sensitization: associations in the first year of life. Clin Exp Allergy. 2015;45(3):632-643. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Kourosh A, Luna RA, Balderas M, et al. Fecal microbiome signatures are different in food-allergic children compared to siblings and healthy children. Pediatr Allergy Immunol. 2018;29(5):545-554. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Fieten KB, Totte JEE, Levin E, et al. Fecal microbiome and food allergy in pediatric atopic dermatitis: a cross-sectional pilot study. Int Arch Allergy Immunol. 2018;175:77-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Tanaka M, Nakayama J. Development of the gut microbiota in infancy and its impact on health in later life. Allergol Int. 2017;66(4):515-522. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Zuurveld M, van Witzenburg NP, Garssen J, et al. Immunomodulation by Human Milk Oligosaccharides: The Potential Role in Prevention of Allergic Diseases. Front Immunol. 2020;11:801. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Berger B, Porta N, Foata F, et al. Linking Human Milk Oligosaccharides, Infant Fecal Community Types, and Later Risk To Require Antibiotics. mBio. 2020;11(2):e03196-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Gour N, Wills-Karp M. IL-4 and IL13 signalling in allergic airway disease. Cytokine. 2015;75:68-78. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Levy O. Innate immunity of the newborn: basic mechanisms and clinical correlates. Nat Rev Immunol. 2007;7:379-390. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Eiwegger T, Stahl B, Haidl P, et al. Prebiotic oligosaccharides: in vitro evidence for gastrointestinal epithelial transfer and immunomodulatory properties. Pediatr Allergy Immunol. 2010;21:1179-1188. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Eiwegger T, Stahl B, Schmitt J, et al. Human milk - derived oligosaccharides and plant - derived oligosaccharides stimulate cytokine production of cord blood T-cells in vitro. Pediatr Res. 2004;56:536-540. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Castillo-Courtade L, Han S, Lee S, et al. Attenuation of food allergy symptoms following treatment with human milk oligosaccharides in a mouse model. Allergy. 2015;70(9):1091-1102. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Verheijden KA, Willemsen LE, Braber S, et al. Dietary galacto-oligosaccharides prevent airway eosinophilia and hyperresponsiveness in a murine house dust mite-induced asthma model. Respir Res. 2015;16(1):17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Goehring KC, Marriage BJ, Oliver JS, et al. Similar to Those Who Are Breastfed, Infants Fed a Formula Containing 2'-Fucosyllactose Have Lower Inflammatory Cytokines in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2016;146(12):2559-2566. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Miliku K, Robertson B, Sharma AK, et al. Human milk oligo­saccharide profiles and food sensitization among infants in the CHILD Study. Allergy. 2018;73(10):2070-2073. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Dogaru CM, Nyffenegger D, Pescatore AM, et al. Breastfeeding and childhood asthma: systematic review and meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014;179(10):1153-1167. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Sprenger N, Odenwald H, Kukkonen AK, et al. FUT2-dependent breast milk oligosaccharides and allergy at 2 and 5 years of age in infants with high hereditary allergy risk. Eur J Nutr. 2017;56(3):1293-1301. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Puccio G, Alliet P, Cajozzo C, et al. Effects of Infant Formula With Human Milk Oligosaccharides on Growth and Morbidity: A Randomized Multicenter Trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017;64(4):624-631. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.