Pediatr. praxi. 2011;12(5):359-360
Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které nepodléhají štěpení v horní části trávicího traktu a jsou fermentovány bakteriemi
tlustého střeva. Díky tomu mohou selektivně podpořit růst organizmu prospěšných bakteriálních kmenů a pozitivně působit na zdraví
jedince. Z průmyslově vyráběných prebiotik se nejvíce osvědčuje kombinace scGOS/lcFOS (9 : 1). Dosavadní výsledky naznačují, že náhradní
kojenecká mléčná výživa obohacená touto směsí může mít pozitivní vliv na výskyt atopické dermatitidy a dalších alergických
projevů u kojenců s rizikem rozvoje alergického onemocnění. Zdá se, že efekt výživy suplementované prebiotikem do 6 měsíců věku
kojence může přetrvávat i v pozdějších letech života. Použitá směs prebiotik je bezpečná a je kojenci dobře tolerována.
Prebiotics are indigestible components of food that are not fermented in upper GI tract, but are fermented by colonic bacteria. Due to
this fact, they are able to support selectively growth of some profitable bacterial species (especially bifidobactaeria and lactobacilli)
and therefore positively influence health status of the organism. From artificially-produced prebiotics, the scGOS/lcFOS (9 : 1) combination
has been shown as the most effective. Current scientific data show that infant formulae supplemented with this prebiotic mixture
might possibly have positive effect on incidence of atopic dermatitis and other allergic diseases in infants with risk of atopy. The effect
of prebiotic-supplemented nutrition given in first six months of age might last later on in childhood. The prebiotic mixture is safe and
well tolerated by infants.
Zveřejněno: 1. listopad 2011 Zobrazit citaci