Pediatr. praxi 2019; 20(3): 171-173 | DOI: 10.36290/ped.2019.036

Příjem soli ve stravě školních dětí

Bc. Barbora Mičulková1, prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., Dr.h.c.2
1 Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
2 Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.

Klíčová slova: děti, množství soli, školní obědy

Salt intake in the diet of schoolchildren

In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.

Keywords: children, salt amount, school meals

Zveřejněno: 20. červen 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Mičulková B, Velemínský M. Příjem soli ve stravě školních dětí. Pediatr. praxi. 2019;20(3):171-173. doi: 10.36290/ped.2019.036.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Rokyta R, Janda J, Velemínský M. Je zvýšený příjem soli skutečně odpovědný za hypertenzi? In: Rokyta, R., Hoschl, C. (Eds). Emoce v medicíně II a III. Praha: Mladá fronta, 2014. s. 133-139.
  2. Macgregor GA. Consensus Action on Salt & Health [online]. Queen Mary, University of London, (C) 2017. [cit. 2017-11-04). Dostupné z: http://www.actiononsalt.org.uk/
  3. Bouhlal S, CHabanet C, Issanchou S, Nicklaus S. Salt Content Impacts Food Preferences and Intake among Children. PLoS ONE. 2013. [online]. 8(1): e53971. [cit. 2019-01-08]. Dostupné z: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0053971 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Košťálová A. Sůl - kdy pomáhá a škodí. Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování. 2015a: 70(3): 35-37.
  5. Košťálová A. Jak méně solit. Zdravá školní jídelna [online]. Praha: Státní zdravotní ústav 2015. [cit. 2018-03-19]. Dostupné z: https://www.zdravaskolniiidelna.cz/clanky/iak-mene-solit
  6. Šubrtová M, Matějová H. Je reálné snížit příjem sodíku v české populaci na doporučené množství? Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování. 2014; 69(2): 52-54.
  7. D.A.C.H. Referenční hodnoty pro příjem živin, 2011. Praha: Společnost pro výživu, 2011: 192s.
  8. Geryková, E. Co se dá zjistit laboratorním rozborem školních obědů. Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, 2013; 68 (2): 22-23.
  9. Zdravá školní jídelna, Solme s rozumem - jak na to. 2016. [online] [cit. 2018-03-19]. Dostupné z: file:///C:/Users/PC/Downloads/solme s rozumem.pdf
  10. Diethelm K, Huybrechts I, Moreno L. Nutrient intake of European adolescents: results of the HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence) Stud. Public Health Nutrition, 2013. [online]. 486-497 [cit. 2018-11-05]. Doi: 10.1017/S1368980013000463. Dostupné z: https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/69B88EC63B0312AC2C5DE08549945CEB/S1368980013000463a.pdf/nutrient_intake_of_european_adolescents_results_of_the_helena_healthy_lifestyle_in_europe_by_nutrition_in_adolescence_study.pdf Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.