Pediatr. praxi. 2021;22(3):189-195 | DOI: 10.36290/ped.2021.036

Problematika tuků v mateřském mléce a náhradní kojenecké mléčné výživě

prof. MUDr. Josef Sýkora, Ph.D.
Lékařská fakulta v Plzni, Univerzita Karlova v Praze
Dětská klinika, Fakultní nemocnice Plzeň

Lipidy v mateřském mléce (MM) jsou převážně zdrojem energie vedle esenciálních vitaminů, mastných kyselin (MK), komplexních lipidů a bioaktivních látek. 98-99 % lipidů v MM jsou ve formě triacylglycerolů (TG) obsaženy v tukových kuličkách, jejichž vlastnosti závisí na složení inkorporovaných MK. Membrána pokrývající tukové kuličky (MFGM) v mateřském mléce (MM) obsahuje mnoho bioaktivních komponent. Biologickou důležitost a prospěšnost suplementace kojeneckých formulí o MFGM komponenty pro zdravý vývoj kojenců prokázaly klinické kontrolované studie. MFGM koncentráty ovlivňují neurokognitivní vývoj, chování, imunitu a protektivní mechanismy proti infekci. Zvýšený obsah mléčného tuku v kojenecké výživě zajistí fyziologicky požadovaný obsah kyseliny palmitové při odstranění palmového oleje z kojeneckých formulí. Kyselina dokosahexaenová (DHA) a arachidonová (ARA) zlepšuje kognitivní funkce a redukuje výskyt astmatu ve školním věku obzvláště u dětí s geneticky sníženou syntézou těchto LC-PUFA. Odborné studie podporují obohacení kojeneckých formulí o omega-3 DHA společně s omega-6 ARA, avšak současná EU legislativa doporučuje vysoký obsah DHA bez požadavku na ARA. Technologický pokrok umožnuje obohacení o nové lipidové preparáty a otevírá nové možnosti studia biologických účinků komponent MFGM při suplementaci kojeneckých formulí. Cílem těchto moderních nutričních intervencí je dosáhnout snížení rozdílu mezi kojenými a nekojenými dětmi.

Klíčová slova: kojení, membrámy tukových kuliček, kojenecké formule, kyselina arachidonová, kyselina dokosahexaenová, kyselina palmitová.

Implications of human milk lipids and formula feeding in infants and children

Lipids in human milk represent a major source of energy, but they also provide essential nutrients such as fat soluble vitamins, fatty acids and bioactive components. Milk lipids are primarily found as triacylglycerols (TG) inside fat globules accounting for over 98% of the fat content, and its composition in fatty acids defines its nutritional and physiological properties. The clinical trials exploring the effects of components from bovine milk fat globule membrane (MFGM) concentrates and complex lipid preparations supplemented to infants have shown promising indications for safety and positive effects on infant neurodevelopment and cognitive functions, reduction of infection risk and positive health benefits. The supply of omega-3 docosahexaenoic acid (DHA) and omega-6 arachidonic acid (ARA) is related to appropriate infant brain and tissue development, neurocognitive development and to reducing asthma bronchiale at school age, whereas the current recommendation now includes addition of preformed DHA, but not ARA. The provision of preparations of complex milk lipids rich in palmitic acid with infant formula provides adequate alternatives that are needed for infant development without adding palm oil. These specific aspects of MFGM achieving good health of children and how they may relate to infant development, physiological function, infant formula feeding and advances in diary technology will be addressed in more detail below.

Keywords: human milk, infant milk formula, milk fat globule membrane, lipid composition, lipid structure.

Zveřejněno: 14. říjen 2021  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Sýkora J. Problematika tuků v mateřském mléce a náhradní kojenecké mléčné výživě. Pediatr. praxi. 2021;22(3):189-195. doi: 10.36290/ped.2021.036.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Gale C, Logan KM, Santhakumaran S, et al. Effect of breastfeeding compared with formula feeding on infant body composition: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2012; 95: 656-669. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Hernell O, Timby N, Domellöf M, et al. Clinical benefits of milk fat globule mebranes for infants and children. J Pediatr 2016; 173S: S 60-65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Guaraldi F, Salvatori G. Effect of breast and formula feeding on gut microbiota shaping in newborns. Front Cell Infect Microbiol 2012; 2: 94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Koletzko B, Agostoni C, Bergmann R, et al. Physiological aspects of human milk lipids and implications for infant feeding: a workshop report. Acta Paediatr 2011; 100: 1405-1415. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Miliku K. Human milk fatty acid composition is associated with dietary, genetic, sociodemographic, and environmental factors in the CHILD Cohort Study. Am J Clin Nutr 2019; 110: 1370-1383. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Lönnerdal B. Bioactive proteins in breast milk. J Paediatr Child Health 2013; 49(Suppl. 1): 1-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Delplanque B, Gibson R, Koletzko B, et al. Lipid quality in infant nutrition: current knowledge and future opportunities. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015; 61: 8-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Fontecha J, Brink L, Wu S, et al. Sources, production, and clinical treatments of milk fat globule membrane for infant nutrition and well-being. Nutrients 2020; 12: 1607doi: 10.3390/nu12061607. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Grote V, Verduci E, Scaglioni S, et al. Breast milk composition and infant nutrient intakes during the first 12 months of life. Eur J Clin Nutr 2016; 70: 250-256. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Timby N, Domellof E, Hernell O, et al. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2014; 99: 860-868. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Michaelsen KF, Larsen PS, Thomsen BL, et al. The Copenhagen Cohort Study on infant nutrition and growth: breast-milk intake, human milk macronutrient content, and influencing factors. Am J Clin Nutr 1994; 59: 600-611. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Bronsky J, Campoy C, Embleton N, et al. ESPGHAN Committee on Nutrition (2019): Palm oil and beta-palmitate in infant formula: A position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2019; 68: 742-760. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Georgieff MK. Nutrition and the developing brain: Nutrient priorities and measurement. Am J Clin Nutr 2007; 85: 614S-620S.
  14. Andreas NJ, Kampmann B, Mehring Le-Doare, K. "Human breast milk: A review on its composition and bioaktivity. Early Hum Dev 2015; 91: 629-635. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Liao Y, Akvardo R, Phinney B, et al. Proteomic characterization of human milk fat globule membrane proteins during a 12 month lactation period. J Proteome Res 2011; 10: 3530-3541. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Koletzko B. Human milk lipids. Ann Nutr Metab 2016; 69(suppl 2): 28-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Palmano KP, MacGibbon AKH, Gunn CA, et al. In vitro and in vivo anti-inflammatory activity of bovine milkfat globule (MFGM)-derived complex lipid fractions. Nutrients 2020; 12: 2089; doi:10.3390/nu12072089 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Zanabria, R, Tellez AM, Griffiths M, et al. Modulation of immune function by milk fat globule membrane isolates. J. Dairy Sci 2014; 97: 2017-2026. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Civra A, Giuffrida MG, Donalisio M, et al. Identification of equine lactadherin-derived peptides that inhibit Rotavirus infection via integrin receptor competition. J Biol Chem 2015; 19: 12403-12414. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Owen CG, Whincup PH, Kaye SJ, et al. Does initial breastfeeding lead to lower blood cholesterol in adult life? A quantitative review of the evidence. Am J Clin Nutr 2008; 88: 305-314. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Ip S, Chung M, Raman G, et al. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess (Full Rep) 2007; 153: 1-186.
  22. Tanaka K, Hosozawa M, Kudo N, et al. The pilot study: sphingomyelin-fortified milk has a positive association with the neurobehavioural development of very low birth weight infants during infancy, randomized control trial. Brain Dev 2013; 35: 45-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Zavaleta N, Kvistgaard AS, Graverholt G, et al: Efficacy of an MFGM-enriched complementary food in diarrhea, anemia, and micronutrient status in infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2011; 53: 561-568. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Gurnida DA, Rowan AM, Idjradinata P, et al. Association of complex lipids containing gangliosides with cognitive development of 6-month-old infants. Early Hum Dev 2012; 88: 595-601. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Poppit SD, Domellof E, Hernell O, et al. Bovine complex milk lipid containing gangliosides for prevetion of rotavirus infection and diarrhoea in northern India infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2014; 59: 167-171. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Veereman-Wauters G, Staelens S, Rombaut R, et al. Milk fat globule membrane (INPULSE) enriched formula milk decreases febrile episodes and may improve behavioral regulation in young children. Nutrition 2012; 28: 749-752. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Timby N, Hernell O, Vaarala O, et al. Infections in infants fed formula supplemented with bovine milk fat globule membranes. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015; 60: 384-389. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Timby N, Domellof E, Hernell O, et al. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2014; 99: 860-868. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Timby N, Domellof M, Holgerson PL, et al. Oral microbiota in infants fed a formula supplemented with bovine milk fat globule membranes - A randomized controlled trial PLoS One 2017; 12: e0169831. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Li F, Wu SS, Berseth CL, et al. Improved neurodevelopmental outcomes associated with bovine milk fat globule membrane and lactoferrin in infant formula: A randomized, controlled trial. J Pediatr 2019; 215: 24-31. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Billeaud C, Puccio G, Saliba E et al. Safety and tolerance evaluation of milk fat globule membrane-enriched infant formulas: a randomized controlled multicenter non-inferiority trial in healthy term infants. Clin Med Insights Pediatr 2014; 8: 51-60. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. May CY, Nesaretnam K. Research advancements in palm oil nutrition. Eur J Lipid Sci Technol 2014; 116: 1301-1315. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Nevoral J. Tuky v kojenecké výživě. Pediatr. Praxi 2018; 19: 262-266. Přejít k původnímu zdroji...
  34. Carnielli VP, Luijendijk IH, Van Goudoever JB, et al. Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. J Pediatr Gastroenterol Nutr 1996; 23: 553-560. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Glaser C, Lattka E, Rzehak P, et al. Genetic variation in polyunsaturated fatty acid metabolism and its potential relevance for human development and health. Matern Child Nutr 2011; 7(suppl 2): 27-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Koletzko B, Boey CCM, Campoy C, et al. Current information and Asian perspectives on long-chain polyunsaturated fatty acids in pregnancy, lactation and infancy. Systematic review and practice recommendations from an Early Nutrition Academy workshop. Ann Nutr Metab 2014; 65: 49-80. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.