Pediatr. praxi. 2021;22(5):308-311 | DOI: 10.36290/ped.2021.064
Syrové fazole obsahují několik toxických látek a mohou vyvolat otravu. To naneštěstí v české populaci není všeobecně známo, běžně se proto vyskytují případy jejich pojídání dětmi i dospělými, což vede k toxickým projevům. Za posledních 10 let Toxikologické informační středisko (TIS) odpovídalo téměř na 500 dotazů laiků i zdravotníků na první pomoc a léčení těchto otrav. Příznaky zpravidla zahrnovaly zvracení, bolest břicha a průjem. Pro první pomoc a inaktivaci fasinu i kyanogenních glykosidů, které se vyskytují především v okrasných a exotických fazolích, je třeba podat aktivní uhlí, zahájit sledování a popřípadě symptomatickou terapii s náhradou tekutin. Od výplachu žaludku i podání laxativ se ustupuje, endoskopické odstranění fazolí se nedoporučuje. Příznaky kyanidové toxicity s nutností podání antidota TIS dosud nezaznamenal, a nejsou ani popsány v publikovaných kazuistikách, nelze je však vyloučit po konzumaci jihoamerických fazolí. Je třeba více informovat veřejnost o toxicitě syrových fazolí a významu jejich původu, neboť podle vzhledu fazolové boby rozlišit nelze.
Raw beans contain several toxic substances and can cause poisoning. Unfortunately, this is not generally known in the Czech population, so there are common cases of ingestions by children and adults, leading to toxic manifestations. Over the last 10 years, the Toxicological Information Center (TIC) has answered almost 500 calls from lay people and healthcare professionals concerning the first aid and treatment of these poisonings. Symptoms usually included vomiting, abdominal pain, and diarrhea. For first aid and inactivation of fasin and cyanogenic glycosides, which occur mainly in decorative and exotic beans, it is necessary to administer activated charcoal and start observation and symptomatic treatment, if needed, including fluid replacement therapy. Gastric lavage and laxative administration are abandoned, and endoscopic removal of beans is not recommended. Symptoms of cyanide toxicity with the need for antidote have not yet been reported to TIC, neither in the published case reports, but cannot be ruled out after consumption of South American beans. There is an urgent need to inform the public about the toxicity of raw beans and the importance of their origin, as they cannot be distinguished according to the appearance of the beans.
Zveřejněno: 13. říjen 2021 Zobrazit citaci