Pediatr. praxi. 2022;23(5):336-338
Oligosacharidy, obsažené v mateřském mléce, mají pro správný vývoj novorozence nezastupitelnou úlohu a plní celou řadu biologických funkcí, i přesto jsou často opomíjeny. Z hlediska výživy nemají pro kojence velký význam, avšak jejich hlavní benefity spočívají ve schopnosti ovlivnit vývoj nervové soustavy a imunity kojence díky svým prebiotickým, antimikrobiálním, antiadhezivním a antibiofilmovým vlastnostem. Bohužel nedostatek informací o těchto oligosacharidech nás brzdí v jejich terapeutickém využití.
The oligosaccharides contained in breast milk play an irreplaceable role in the proper development of the newborn and perform a number of biological functions, although they are often neglected. From a nutritional point of view, they are not very important for infants, but their main benefits are their ability to influence the development of the infant's nervous system and immunity due to their prebiotic, antimicrobial, antiadhesive and antibiofilm properties. Unfortunately, the lack of information about them hinders us in their therapeutic use.
Přijato: 4. říjen 2022; Zveřejněno: 11. říjen 2022 Zobrazit citaci