Pediatr. praxi. 2013;14(5):334

Kojenecká výživa a prevence celiakie

MUDr.Pavel Frühauf, CSc.
Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha

Je doporučováno nepodávat lepek příliš brzo (< 4. měsíc) a ne pozdě (≥ 7. měsíc).

Klíčová slova: lepek, celiakie, kojenecká výživa

Infant feeding and the prevention of celiac disease

It is prudent to avoid both early (< 4 months) and late (≥ 7 months).

Keywords: gluten, celiac disease, infant nutrition

Zveřejněno: 24. říjen 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Frühauf P. Kojenecká výživa a prevence celiakie. Pediatr. praxi. 2013;14(5):334.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Szajewska H, et al. Systematic review: early infant feeding and the prevention of coeliac disease. Aliment Pharmacol Ther 2012; 36: 607-618. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Ivarsson A, et al. Prevalence of Childhood Celiac Disease nad Changes in Infant Feeding. Pediatrics 2013; 131: e687-694. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Agostini C, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2008; 46: 99-110. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Silano M, et al. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. World J Gastroenterol. 2010; 16: 1939-1942. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Olsson C, et al. Difference in Celiac Disease Risk Between Swedish Birth Cohorts Suggests an Opportunity for Primary Prevention. Pediatrics 2008; 122: 528-534. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Szajewska H. The prevention of food allergy in children. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013; 162: 257-262. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Tromp II, et al. The introduction of allergenic foods and the development of reported wheezing and eczema in childhood: the Generation R study. Arch Pediatr Adolesc Med. 2011; 165: 933-938. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Poole JA, et al. Timing of initial exposure to cereal grains and the risk of wheat allergy. Pediatrics. 2006; 117: 2175-2182.e. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Pediatrie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.